buurtpreventie - plattegrond
 

Wat is buurtpreventie

De omschrijving van de dikke Van Dale luidt:
Het door de aanwezigheid van een buurtwacht voorkomen van criminaliteit.
En dat is precies wat buurtpreventie in Maasdijk inhoudt. Die buurtpreventie bestaat uit vrijwilligers uit het dorp zelf.
Als lid van een buurtpreventieteam is men de ogen en oren van de politie, de gemeente en de woningcorporatie(s). Dat betekent dat men bijzonderheden, problemen en situaties die mis (dreigen) te gaan, signaleert en doorgeeft aan de juiste instantie. Dat kan de politie zijn, maar ook de gemeente, of een van de woningcorporatie(s). Zij komen vervolgens zo snel mogelijk (en eventueel onmiddellijk) in actie. Zij vangen dus geen boeven en ruimen ook geen rommel op.

Kort voordat de buurtpreventen samen gaan lopen, hebben zij telefonisch overleg met de politie. Eventuele bijzonderheden en aandachtspunten worden doorgenomen en krijgen zij te horen hoe in een aantal te verwachten situaties te handelen. Tijdens de loop, heeft de buurtprevent een mobiele telefoon, zaklantaarn, en een notitieblok bij zich.
Zodra men een inbraak vermoedt of iets anders ziet wat de veiligheid raakt, belt men de politie. Die is dan binnen enkele minuten ter plaatse. Andere bijzonderheden zoals graffiti of grofvuil, stuurt men na afloop van de loop naar de buurtcoördinator. Die verwerkt ze en geeft ze aan de juiste instantie door, waarna zo snel als mogelijk actie volgt.

Buurtpreventen lopen op willekeurige dagen en tijden door het dorp, in herkenbare kleding. Overdag, ’s avonds maar ook wel eens ’s-nachts.