buurtpreventie - plattegrond
 

Social Media

SOCIAL MEDIA en KINDEREN

Samenvatting: Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen.  Het betreft niet alleen informatie in de vorm van tekst, maar ook geluid en beeld worden gedeeld via social media websites, zoals  bijvoorbeeld Facebook, Youtube, Linkedin, Twitter en Hyves.

Het woord “social” zegt al genoeg: social media zijn omgevingen  waar interactie plaatsvindt. Gebruikers reageren op elkaar en communiceren met elkaar over onderwerpen, die zij belangrijk vinden. Het is geen eenrichtingsverkeer en juist dit gegeven maakt social media zo leuk.
Facebook is in 2012 het grootste sociale media platform in Nederland, gevolgd door Youtube. Van de jongeren tussen de 15 en 20 jaar, maakt ongeveer 9 op de 10 gebruik van Facebook en 80% van deze jongere gebruikers maakt dagelijks gebruik van het platform! Ouders van nu zijn niet opgegroeid met social media en kinderen leren heel snel. Kinderen overzien echter niet altijd de gevolgen van zijn of haar handelen, dus opvoeders en docenten hebben een rol hierin.

Voordelen  sociale media: het is een grote bron van informatie en via diverse contacten kun je in contact komen met mensen, die je alleen maar zijdelings of helemaal niet kent;  je bereikt meer mensen in minder tijd en op elk gewenst moment contact onderhouden  gaat eenvoudig en snel.

Nadelen  sociale media: alles wat online gezet wordt, blijft voor altijd online beschikbaar (let dus op wat je deelt en met wie). Veel social media websites hebben weinig tot geen respect voor de privacy van de gebruikers.

Enkele tips/aandachtspunten:
*social media websites kunnen het gedrag van hun leden volgen en in kaart brengen (te gebruiken voor marketingdoeleinden),
* aangeven, dat je aan het feesten bent of op vakantie ( vervolgens ziek melden bij je werkgever of een prima gelegenheid om in te breken), *beledigen, pesten,bedreigen kunnen vervelende juridische gevolgen hebben,
* vertrouwelijke informatie melden op een social media platform of “gevoelige” foto’s kunnen  behoorlijke schade aanbrengen.