buurtpreventie - plattegrond
 

AED – reanimatie

External_DefibrillatorJaarlijks worden in Nederland 16.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Met een AED kan een levensreddende defibrillatieschok worden gegeven die de overlevingskans van het slachtoffer vergroot van 5% naar 70%. Iedereen kan en mag een AED bedienen.

Een automatische externe defibrillator (Engels: Automated External Defibrillator, afgekort met AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een circulatiestilstand door ventrikelfibrilleren, waardoor op een geautomatiseerde manier een elektrische schok wordt toegediend, met als doel een gestoord hartritme te stoppen, om zo de sinusknoop weer de kans te geven de controle over het hartritme terug te krijgen, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen.

Om een indruk te geven hoe het is als iemand getroffen wordt door een hartstilstand kunt u kijken naar het volgende filmpje.
Het is een waar gebeurde situatie. Toevallig waren een aantal standwachters aanwezig die bezig waren met een promotieopname toen een man getroffen werd door een hartstilstand terwijl hij aan het zwemmen was.
Let vooral op zijn gezicht, met name zijn ogen.
Gelukkig is het voor die persoon goed afgelopen maar als er geen directe hulp aanwezig was had het het weleens verkeerd af kunnen lopen met die persoon.